Annorlunda design

Att skriva om design när det gäller någons bortgång kan kännas konstigt, men samtidigt så är det frågan om en ny och annorlunda design på gravstenar. Att prata om döden borde inte heller vara så konstigt, eftersom vi alla upplever den någon gång.

Kvinna besöker sin anhöriges grav.Det är inte alltid så självklart att prata om döden, och inte så lätt alla gånger. Det kan vara svårt att med ord förklara vad man känner när någon närstående eller god vän har dött. Däremot är det nyttigt och nödvändigt att prata om döden, dels för att vi inte ska se döden som något konstigt och främmande och för att vi i sorgearbetet kanske kan förstå den situation vi befinner oss i. Fördelen att prata om döden är också att de efterlevande får veta hur man själv vill vad som ska hända på till exempel begravning och minnesstund, om man nu vill ha någon sådan. Man kan via begravningsbyrå använda sig av det vita arkivet som är en bra hjälp att få ner sina önskemål i ett dokument.

I Sverige så firar vi minnet av de döda under Alla Helgons helgen som brukar infalla någon gång mellan den 31 oktober och 6 november. Då är det brukligt att besöka någons anhörigs grav, tända ett ljus och skicka en tanke på de som lämnat oss. Då kan det vara läge att undersöka i vilket skick gravstenen är, kanske det är dags att byta ut den gamla gravstenen mot en ny och kanske lite annorlunda gravsten. Företaget Vita Stenar har tagit fram en helt ny gravsten i ett stenkompositmaterial som är formbar genom att de formpressas. Detta gör att den kan i princip formas som du vill inom rimliga gränser. De har tagit fram en del modeller som det går att välja mellan om du inte väljer att använda deras ritningsverktyg och skapa dig en unik gravsten.

Gravstenen i sig är lätthanterlig vilket betyder mycket för personalen på kyrkogårdarna runt om i Sverige då den är mycket lättare att hantera än en vanlig gravsten i granit. Det går att få bild i fyr-färg på gravstenen då etsas bilden in och blir ett med stenen. Det finns bilder att välja på hos företaget eller så väljer du en gen som du tycker passar. En annan fördel är att den är lätt att hålla ren och skulle olyckan vara framme och stenen skulle skadas så är det lätt att ta in den för reparation och den blir som ny igen.

Det är enkelt att rengöra stenen, skulle det kommit stearin så går det enkelt att ta bort med hjälp av köksspray av något slag, testa alltid att använda bara tvål och vatten först. Skulle det fortfarande finnas stearinfläckar eller annat kvar som inte går bort. Använd då någon skurkräm, typ JIF, men var försiktig på handen och med lätta cirkelrörelser försök få bort stearinet.