Bygga en balkong till huset

Många gånger är en balkong något som planeras redan när huset först byggs, men det betyder inte att man inte kan bygga till en balkong i efterhand. Men då finns det mycket man måste tänka på.

Innan man kan börja planera sitt projekt gäller det att veta om man faktiskt får bygga en balkong till huset. Sedan 2017 krävs det inte länge bygglov för små tillbyggnader, till vilket balkonger räknas. Men råkar man bo i ett kulturmärkt hus eller bara ett område med en mer restriktiv detaljplan kan man fortfarande behöva söka bygglov. I dessa fall kommer man nog ha mer framgång med sitt förslag om man ser till att det passar in så bra som möjligt med resten av husets yttre. Det kan till exempel vara att klä in balkongen med TRP-plåt som var väldigt vanligt tidigare.

Att få balkongen att passa in är så klart något man bör hålla i åtanke även om man inte behöver bygglov. Att sätta in en modern inglasad balkong utanpå en traditionell träfasad kan ju trots allt se något underligt ut.

Utöver utseendet är det bra att ha en idé om vilka användningsområden man vill ha för balkongen. Ska hela familjen kunna sitta där och fika eller ska den huvudsakligen vara en plats att odla växter och grönsaker? Användningen kommer att kunna informera utformningen av balkongen och hur stor den bör vara.

Att den byggs säker är en av de absolut viktigaste aspekterna av en balkong. Detta är något man mest troligt kommer att behöva lämna över till en riktig erfaren hantverkare eller firma. Beroende på storleken, materialet man använder och utformningen kan man förvänta sig att det går på strax under 100 000 kronor. Men samtidigt kan man se balkongen som en investering i huset och kan mycket väl höja värdet på det när man väl väljer att sälja.